Film: Spijt

Zoals de meesten van jullie weten, ben ik leerkracht op een basisschool en geef ik les aan een bovenbouwgroep. Het boek ‘Spijt’ van Carry Slee komt jaarlijks terug als voorleesboek. Het is een heftig verhaal dat over pesten gaat. Toen ‘Spijt’ uitkwam in de bioscoop, hoefde ik er niet lang over na te denken. Ik móest en zou deze film zien.

Synopsis (korte inhoudsbeschrijving)
Jochem (Stefan Collier) heeft het niet makkelijk op school. Hij is het mikpunt van getreiter door het clubje van Sanne (Charlotte Bakker).

Klassenleraar Tino (Dave Mantel) is veel te druk met populair doen voor de tieners en grijpt niet in als Jochem gepest wordt. Klasgenoot David (Robin Boissevain) ergert zich hieraan, maar durft er zelf ook niks van te zeggen.

Dan organiseert meester Tino het klassenfeest, waar de band van David, Youssef (Brahim Fouradi), Niels (Gregory Samson) en Nienke (Fabiënne Bergmans) kan optreden.

David hoopt zo indruk te maken op Vera (Dorus Witte), het leukste meisje uit zijn klas. Als dat helemaal misgaat heeft David geen oog meer voor Jochem, die te grazen wordt genomen door zijn pestkoppen. De volgende ochtend krijgt de klas van de rector te horen dat Jochem ‘s avonds niet is thuisgekomen…

Genre
Drama

Leeftijd
Vanaf 9 jaar

Kijkwijzer
Angst & geweld

Remco, Jochem en Justin.

Mijn mening 
Er is één groot verschil tussen het boek en de film. Twee personages uit het boek hebben in de film een andere relatie met Jochem.
Zo is Jochem in het boek goed bevriend met Nienke. In de film is Nienke de zangeres van de band en kennen zij en Jochem elkaar niet.
In het boek is Vera een klasgenoot van Jochem, maar ook niet meer dan dat. Ze vindt het erg dat hij gepest wordt, maar grijpt niet in. In de film is zij behoorlijk goed bevriend met Jochem.
Ik vond het niet storend dat de personages een andere rol hebben in de film dan in het boek, maar het is wel eventjes omschakelen.

Heeft dit invloed gehad op de film? Nee, helemaal niet! Het draait immers om het onderwerp pesten.

David en Jochem.

Er zitten een paar heftige scènes in de film waarbij geweld wordt gebruikt. Ik ken het boek en had me erop voorbereid, maar het verschil tussen lezen en de beelden daadwerkelijk zien, is toch een ander ‘verhaal’.

Richting het einde van de film heb ik zitten snotteren, ehh huilen. Het is onbegrijpelijk wat kinderen, pubers en soms zelfs volwassenen elkaar aan kunnen doen. Pesten heeft ongelooflijk veel invloed op iemands leven en dat beeld wordt duidelijk neergezet in deze film. Ik hoop dan ook dat deze film een eye opener is voor de maatschappij.

Er zitten nog een paar scènes in de film met een mooie gedachtengang erachter.  Sanne, de pester, heeft geen gemakkelijk leven. De reden waarom zij Jochem pest is onder andere om niet aan haar eigen ellende te hoeven denken. Ze heeft invloed op een aantal klasgenoten en controle over Jochem. In het dagelijks leven heeft zijn geen controle over hetgeen zij meemaakt.
Je ziet haar als dader, maar in feite is ook zij een slachtoffer. Door haar opvoeding en de aandacht die zij binnen het gezin niet krijgt.

In de film kwam iets in een flits voorbij, maar het is wel een advies richting de kijker. Los ruzies altijd op voordat je uit elkaar gaat. Er kunnen dingen gebeuren waardoor je een ruzie niet meer kunt bijleggen en dan blijf je achter met een enorm zwaar schuldgevoel.

Sanne.

De film vond ik indrukwekkend en heftig. Pedagogisch gezien (tsja, ik blijf immers leerkracht ;-)) vind ik het een hele goede en leerzame film: een eye opener.

De film is voor kinderen vanaf 9 jaar. Om eerlijk te zijn, vind ik kinderen van 9 jaar nog te jong voor deze film. Kijkwijzer had van mij de leeftijd wel mogen opschroeven naar 12 jaar en ouder. Ach, wie ben ik om daar over te oordelen? 😉 Oh, de film vind ik trouwens niet alleen geschikt voor kinderen en pubers, maar ook voor volwassenen. De film laat duidelijk zien wat pesten inhoudt en wat voor een invloed het heeft op iemands leven.

Meer vertel ik niet over deze film. Ga erheen en oordeel zelf! Je kunt eventueel ook een kijkje nemen op http://www.spijtdefilm.nl/  Alle informatie en foto’s heb ik hier ook vandaan gehaald.

Wil je graag je mening geven over dit onderwerp – deze film, laat dan gerust een comment achter.

Volg mij via Bloglovin’Instagram

Comments

 1. Elijzen. says

  Hallo
  Ik heb de film niet gezien en het boek niet gelezen maar ik ben wel van mening dat pesten niets oplost en er uiteindelijk maar 1 verliezer is
  Groetjes B Elijzen

 2. says

  Deze film wil ik heel graag zien! Dit boek heb ik vroeger wel een stuk of 10x gelezen, omdat ik het een goed boek vond. Ik werd vroeger ook heel erg gepest en moest bij dit boek ook altijd huilen omdat het dus ook ‘zo’ kon gaan. Na het lezen van dit boek heb ik ook nog een gedicht geschreven die ik heb voorgelezen op school en een aantal keer in de schoolkrant en krant heeft gestaan. Alle leraren wilde hem ook van me hebben. Binnenkort ga ik naar de bioscoop want ik wil deze film niet missen,

  • Beautyjuf says

   Wat heftig om te lezen dat je vroeger ook bent gepest. Mooi om te lezen dat je een gedicht hebt geschreven wat blijkbaar zoveel indruk heeft gemaakt. Heel bijzonder. Hopelijk ook een eye opener geweest,..

 3. says

  Ik zag laatst inderdaad dat dit boek verfilmd is en ik ben hier ook wel erg benieuwd naar. Jammer dat niet alle personages hetzelfde zijn als in het boek.
  Vroeger heb ik dit boek ook zó vaak gelezen, en het is erg heftig en emotioneel, zeker ook als je het als jonger kind leest en zelf ook gepest wordt heel herkenbaar. Goed dat het verfilmd is, hier moet zeker meer aandacht aan worden besteed!

 4. says

  Ik ben heel benieuwd naar deze film! Ik heb toevallig pas geleden “Radeloos” zitten kijken (over een meisje met annorexia) Was ook erg goed in beeld gebracht!
  Ik vind het een hele goede zaak dat dit soort films er zijn! vaak worden dingen eerder aangenomen door lijftijdsgenootjes dan door ouders of leraren.

 5. says

  Ik ga hier binnenkort ook naartoe! Ben heel benieuwd! Was vroeger zo’n fan van de boeken van Carry Slee. Alle andere films heb ik ook gezien! :-)

 6. says

  Dit is een film die ik absoluut wil gaan kijken. Ik ben altijd gek geweest op de boeken van Carry Slee en lees ze nu ook nog. Ze heeft gewoon onderwerpen die in het echte leven ook kunnen gebeuren en dat trekt mij erg aan haar boeken. Deze film over pesten wil vind ik ook erg goed en hoop dat veel kinderen, jongeren en ook volwassenen dit als een eye opener gaan zien. Zeker omdat ik weet hoe het is om gepest te worden en ik merk bij de jongeren waarmee ik werk dat het pesten ook steeds stapjes verder gaat en dat vind ik wel heel erg.

  • Beautyjuf says

   Carry Slee schrijft inderdaad erg mooie en indrukwekkende boeken. Vreselijk om te lezen dat je vroeger ook bent gepest.

 7. says

  Deze boek heb ik vroeger echt ontzettend vaak gelezen. Wanneer je leest dat het jochie zelfmoord heeft gepleegd dan krijg je echt een soort raar gevoel van binnen. Ik vind pesten nog steeds erg en ik vind het goed dat dit soort boeken en films worden gemaakt. Alleen helaas zal het pesten nooit stoppen.

 8. says

  Ik heb ‘m ook gezien al een tijdje terug. Heel goede film inderdaad! Ik huil niet zo gauw bij films maar was lastig droog te houden haha
  Heel intens en ‘so true’!

  XO

 9. says

  ik zou er niet in de bios heen gaan maar het is hopelijk een eye opener voor meeste.. en tja misschien ook voor wat jongere kinderen hopen dat ze andere dan het leven niet gaan zuur maken?

  • Beautyjuf says

   Nee, ik haal er zeker geen cases uit. Ieder pestverhaal is anders en afhankelijk van het verhaal ga je handelen. Dat zal iedere keer anders zijn. Daarnaast handel je ook op gevoel. Veel basisscholen zullen een pestprotocol hebben, maar je kunt niet bij ieder pestverhaal die betreffende stappen ondernemen. Juist, omdat ieder pestverhaal anders is. Daarnaast komen er vaak emoties en gevoelens bij kijken (we blijven immers ook mensen ;-)) en dan ga je handelen vanuit je hart en niet altijd wat op papier staat. Al is dat wel een leidraad.
   Neemt niet weg dat het een film is wat indruk maakt en je zeker aan het denken zet. Hopelijk wordt dat overgebracht op kinderen, pubers, volwassenen en ja ook leerkrachten.

 10. says

  Ik heb de film zelf ook gezien, en het is echt een heftige film. Ik kon mijn tranen niet inhouden. Ik vond het zo zielig. Heel goed dat ze zo’n verhaal verfilmd hebben, en nu hopen dat er veel pesters heen gaan zodat hun ogen worden geopend. Leuk artikel.

 11. says

  Heel goed dat ze dit soort films maken. Ik ben zelf ook altijd gepest geweest en het kan je echt kraken, door dit soort films kan het pesten misschien toch een beetje geminderd worden want ik hoop dat geen enkel kind door hetzelfde moet gaan als ik vroeger…

 12. says

  Ik heb het boek vroeger vaak gelezen en ik denk dat ik de film inderdaad eens ga bekijken. Ik vind het goed dat het verfilmd is, en het is eigenlijk een film dat (volgens mij) ieder kind gezien moet hebben.

 13. says

  Ah ik vond het ook echt een hele goede film! Heb hem gisteren gezien en hij zet je echt aan het denken. Die boeken van Carry Slee blijven leuk eigenlijk..

 14. says

  Ik heb dit boek vroeger ook gelezen en ik kan me nog herinneren dat het me toentertijd heel erg greep, dus ben wel nieuwsgierig naar de film! Miss niet in de bios, maar gewoon een keertje thuis kijken 😉 X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.